Zahraniční dobrovoľníci renovujú zrúcaniny troch hradov

07.08.2010 Prešov

Prešov 7. augusta (TASR) – Viac ako 20 mladých dobrovoľníkov z Kórey, Japonska, Portugalska, Holandska, Fínska či Talianska zavítalo v týchto dňoch na tri zrúcaniny hradov v Prešovskom kraji.
Ich úlohou bude pomôcť pri revitalizačných a renovačných prácach, informovala TASR Zuzana Dorčíková z občianskeho združenia Inex Slovakia.
Na Hrade Kamenica v okrese Sabinov pomôžu pri archeologickom výskume a zároveň aj pri úpravách v okolí posledného torza zrúcaniny. Na Šarišskom hrade v okrese Prešov sa budú snažiť oživiť tristoročné ruiny odstraňovaním náletových drevín či menšími murárskymi prácami na hradbách. Podobne dobrovoľníci budú pomáhať aj na Hrade Brekov v okrese Humenné pri murárskych prácach na zostávajúcom torze hradu.
\"Po druhý raz zavíta na Slovensko messenger (spravodajca), dobrovoľníčka Marie z Francúzska, ktorá od júna čerpá skúsenosti v Inexe Slovakia. Marie navštívi postupne všetky tábory a bude prinášať novinky z ich činnosti a zároveň oboznámi dobrovoľníkov a lokálnych obyvateľov s posolstvom Európskeho roka boja proti chudobe a sociálnej exklúzii, \" uviedla Dorčíková s tým, že jej poslaním bude aj prezentácia témy chudoby a tvorba workshopu pre účastníkov a návštevníkov táborov o Fair trade obchode.
Počas tohto leta sa na Slovensku uskutočnili už štyri dobrovoľnícke projekty na zrúcanine Čierny hrad, Sklabiňa. Dobrovoľníci pomáhali aj v detskom letnom tábore v Ivanke pri Dunaji, vo vtáčej rezervácii pri Sennom na východe Slovenska a zapojili sa do environmentálnej mládežníckej výmeny v Kremnici.
\"V rámci každého tábora pre miestnych dobrovoľníci pripravia aj Kultúrne hody, ktoré im priblížia prebiehajúci projekt, prácu medzinárodného tímu a kultúry rôznych krajín. Obyvatelia Slovenska tak budú môcť ochutnať aj národné špeciality pripravené priamo na mieste dobrovoľníckeho projektu, \" dodala Dorčíková.
Činnosť občianskeho združenia Inex Slovakia je financovaná z dotácie Ministerstva školstva SR. Cieľovou skupinou aktivít združenia je mládež. Hlavné ťažisko práce spočíva vo vysielaní a prijímaní dobrovoľníkov na medzinárodné tábory dobrovoľníckej práce. Okrem toho organizujú národné a medzinárodné semináre, školenia pre mladých lídrov pracujúcich s mládežou a pripravujú medzinárodné projekty prostredníctvom programu EÚ Mládež v akcii. Na Slovensku každoročne organizujú asi 15 medzinárodných táborov dobrovoľníckej práce s výlučne zahraničnou účasťou.
 

Vyberte región

mark